Vitlöksspäckad lammstek

Få rätter är lika självklara festrätter som en lammstek! Gillar man lamm är en vitlöksdoftande stek en klar favorit. Här med klassisk kryddning!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

  • Ca 2 kg bogstek av lamm, med ben
  • 15 klyftor vitlök
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk rosmarin
  • 2 tsk timjan
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
  • Ca 2 tsk salt

Gör så här:

(Mängderna i receptet kan variera lite beroende på hur stor stek du väljer.)

Putsa lammsteken. Skala vitlöken och skär klyftorna i halvor på längden.

Klappa eller pensla in citronsaften i steken, runt om. Strö eller klappa in salt runt om hela steken.

Använd en liten, vass kniv och skär snitt i steken, jämnt över hela ytan. Tryck ner vitlöksskivor i snitten, de ska inte stick upp utan ligga väl inne i köttet.

Klappa in timjan och rosmarin jämnt över hela steken. Strö över peppar.

Antingen kan steken tillagas på aluminiumfolie, då kan kanterna vikas upp och fonden som bildas sparas till sås. Eller så lagar du klyftpotatis i skyn från steken. I så fall läggs steken på ett galler över en smord långpanna och skyn samlas upp. När cirka 40 minuter kvarstår av tillagningen fylls långpannan med skalad och klyftad potatis som får steka med tills den är mjuk. Salta och peppra och du har buljongkokt potatis som tillbehör till steken!

Laga steken i 175 grader i 1,5-2 timmar. Enklast är att använda en stektermometer som sätts i den kraftigaste delen av steken, men inte så den ligger ben. När steken nått 70 grader brukar den vara färdig. Den är då lätt rosa längst in.

Låt steken vila minst 10 minuter efter det att den kommit ut ur ugnen innan den skärs upp.

Servera med klyftpotatis, gärna buljongkokt, eller med ris, sallad och nybakat bröd. Steken är också fin som kallskuret dagen efter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se

Veganskt

Helgwok

Prova en helgrön wok till helgen! Grönt är gott!

veganrecept.se


Alla hjärtans dag

Kärlek från köket

Det finns många sätt att visa kärlek på. Ett alldeles utmärkt är att baka söta, rosa dammsugare till dem man tycker om!

Den 14:e februari är alla hjärtans dag. Det vill vi fira med mycket gott till dem vi gillar! Börja gärna dagen med doftande apelsinscones med mandel.

I långpanna kan man baka till många, som kärleksmums eller ljusa brownies med vit choklad. Framåt kvällen är det skönt att krypa ihop med rykande hett irish coffee och kanske njuta av hemgjord vaniljglass med muscovadosocker.

Ha en god alla hjärtans dag!

 bakakaka.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...