Lammfärspaj
Ännu ett gott recept på paj gjord på lammfärs!
Du behöver
Receptet är för 4-6 personer.
Pajdeg
- 200 gram vetemjöl (ca 3,3 dl)
- 125 gram smör
- 2 msk vatten
Fyllning
- 300 gram lammfärs
- 1 gul lök
- 1 dl tomatpuré
- 1 dl vatten
- 10 cm purjolök
- 2 dl mjölk
- 2 ägg
- 2,5 dl riven ost
- 1 tsk torkad rosmarin
- salt och vitpeppar
- färsk rosmarin till dekoration
Gör så här:
Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.
Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.
(Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.)
Finhacka löken och strimla purjolöken. Fräs den mjuk i smör eller olja. Stek upp färsen och låt den bli genomstekt, blanda med löken. Tillsätt vatten, tomatpuré och rosmarin. Låt småkoka försiktig några minuter, smaka av med salt och peppar. Ta av från värmen.
Vispa eller rör samman mjölk, ägg och ost. Blanda ner stanningen i lammfärssåsen och lägg allt i det förgräddade pajskalet.
Grädda pajen i 35–40 minuter i 180 grader. Låt svalna något och servera med sallad, tomater och gärna nybakt bröd. Dekorera med färska rosmarinkvistar innan servering.