Lammfärspaj

Ännu ett gott recept på paj gjord på lammfärs!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Pajdeg

  • 200 gram vetemjöl (ca 3,3 dl)
  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 300 gram lammfärs
  • 1 gul lök
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 10 cm purjolök
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2,5 dl riven ost
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • salt och vitpeppar
  • färsk rosmarin till dekoration

Gör så här:

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

(Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.)

Finhacka löken och strimla purjolöken. Fräs den mjuk i smör eller olja. Stek upp färsen och låt den bli genomstekt, blanda med löken. Tillsätt vatten, tomatpuré och rosmarin. Låt småkoka försiktig några minuter, smaka av med salt och peppar. Ta av från värmen.
Vispa eller rör samman mjölk, ägg och ost. Blanda ner stanningen i lammfärssåsen och lägg allt i det förgräddade pajskalet.
Grädda pajen i 35–40 minuter i 180 grader. Låt svalna något och servera med sallad, tomater och gärna nybakt bröd. Dekorera med färska rosmarinkvistar innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se

Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

fisksoppa.se


Varm vego

Varm vegogryta med quorn och chili!

Vego kan smaka fantastiskt. Prova en chili sin carne som inte skäms för sig.

Bönor och linser är framtidsmat. Miljöbra, proteinrika och fulla med smak. Billiga mättande och framförallt goda! Och det är länge sedan nu vi bara åt bruna bönor till fläsk …
I grytor och såser kommer smakerna till sin rätt. Gärna i sällskap med mustiga rotfrukter och chili. Dahl, linsgryta eller en currydoftande linsgryta med kokosmjölk? Kanske en rejäl vegogryta med rotfrukter, chili och vita bönor. Gillar du chili kan du prova chili sin carne, en variant av den klassiska rätten. Men nu ännu smakrikare och gjord på quorn som är vegetariskt. Gott som passar de flesta!

 grytrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...