Lammstek i olivolja

Ett säkert kort! Få rätter är så lätta att lyckas med och blir så lyxigt goda som en långkokt lammstek i ugn. Tricket att låta den lagas under flera timmar i olivolja och kryddor är oslagbart.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 1/2 kg lammstek utan ben (med ben, räkna med cirka 2 1/2 kg)
  • 4 kvistar färsk rosmarin
  • 5 klyftor vitlök
  • Skalet av 2 citroner, ekologiska
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4-5 dl olivolja

Gör så här:

Värm ugnen till 125 grader.

Putsa och torka steken.

Tvätta citronerna och skrubba dem. Finriv/ raspa det yttersta gula av skalet.

Finhacka rosmarin, skala, rensa och finhacka vitlöksklyftorna.

Blanda rosmarin, citronrasp, salt och peppar.

Klappa in kryddblandningen runt om hela steken och gärna innuti. Bind ihop med ett steksnöre och lägg steken i en ugnsfast stekgryta eller i en form. Välj en form som passar i storlek så steken fyller ut formen väl.

Häll över olja så att minst halva steken är täckt. Lägg på ett lock som sluter tätt eller täck hela formen noga med folie.

Sätt in grytan eller formen mitt i ugnen på ett galler och låt den stå i sammanlagt 3 1/2 - 4 timmar. Vänd steken efter halva tiden.

Låt den färdiga steken vila i minst 15 minuter innan den skärs upp och serveras, gärna på buffé eller tillsammans med någon potatisrätt och grönsaker. Använd den kryddiga oljan som sås.

Tips! Steken går fint att göra någon dag i förväg och sedan värma i oljan i ugn före servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Chokladbollar

Baka de godaste chokladbollarna!

Chokladbollar måste inte smaka barnkalas. Har du tröttnat på klassikern med kokos kan du prova våra chokladbollar med kakao nibs!

smakakor.se

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu


Frukostbullar

Fruktbullar

Härligt nygräddade bullar med frukt och frön smakar fantastiskt till fikat. Baka en plåt goda fruktbullar

redan i dag!

Kanelbullar i all ära, men ibland kan det bli väl mycket sött... Baka en omgång brödbullar som omväxling!

Nybakat vill vi gärna ha på morgonkvisten - visst vaknar man glad av doften från bröd som gräddas! Men goda brödbullar passar utmärkt även som fikabröd. Fruktbullar

med torkad frukt passar utmärkt med smör och en god ost. Eller serverade med favoritmarmeladen!

Fram med bagarmössan och jäs bullarna ordentligt så är du snart fikabordets hjälte!

 frukostbullar.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...