Lammstek i olivolja

Ett säkert kort! Få rätter är så lätta att lyckas med och blir så lyxigt goda som en långkokt lammstek i ugn. Tricket att låta den lagas under flera timmar i olivolja och kryddor är oslagbart.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 1/2 kg lammstek utan ben (med ben, räkna med cirka 2 1/2 kg)
  • 4 kvistar färsk rosmarin
  • 5 klyftor vitlök
  • Skalet av 2 citroner, ekologiska
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4-5 dl olivolja

Gör så här:

Värm ugnen till 125 grader.

Putsa och torka steken.

Tvätta citronerna och skrubba dem. Finriv/ raspa det yttersta gula av skalet.

Finhacka rosmarin, skala, rensa och finhacka vitlöksklyftorna.

Blanda rosmarin, citronrasp, salt och peppar.

Klappa in kryddblandningen runt om hela steken och gärna innuti. Bind ihop med ett steksnöre och lägg steken i en ugnsfast stekgryta eller i en form. Välj en form som passar i storlek så steken fyller ut formen väl.

Häll över olja så att minst halva steken är täckt. Lägg på ett lock som sluter tätt eller täck hela formen noga med folie.

Sätt in grytan eller formen mitt i ugnen på ett galler och låt den stå i sammanlagt 3 1/2 - 4 timmar. Vänd steken efter halva tiden.

Låt den färdiga steken vila i minst 15 minuter innan den skärs upp och serveras, gärna på buffé eller tillsammans med någon potatisrätt och grönsaker. Använd den kryddiga oljan som sås.

Tips! Steken går fint att göra någon dag i förväg och sedan värma i oljan i ugn före servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se

Småkakor

Lättbakat för alla

Baka kaka med barnen eller vill du bara ha en lättbakad och god kaka?

bakakaka.se


Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

Med en enkel mixer lagar du snabbt några riktigt goda soppor. På några minuter kan du sno ihop en krämig och smakrik morotssoppa till lunchen. Lika enkelt lagar du potatissoppan eller den släta svampsoppan som ska bli förrätt till söndagssteken. En god variant på grön ärtsoppa, med äppelcider och dragon passar utmärkt både till lunch och förrätt. Gott kan faktiskt vara snabbt!

 sopprecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...