![]() ![]() Lammstek i olivolja![]() Ett säkert kort! Få rätter är så lätta att lyckas med och blir så lyxigt goda som en långkokt lammstek i ugn. Tricket att låta den lagas under flera timmar i olivolja och kryddor är oslagbart. Du behöverReceptet är för 4-6 personer.
Gör så här:Värm ugnen till 125 grader. Putsa och torka steken. Tvätta citronerna och skrubba dem. Finriv/ raspa det yttersta gula av skalet. Finhacka rosmarin, skala, rensa och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda rosmarin, citronrasp, salt och peppar. Klappa in kryddblandningen runt om hela steken och gärna innuti. Bind ihop med ett steksnöre och lägg steken i en ugnsfast stekgryta eller i en form. Välj en form som passar i storlek så steken fyller ut formen väl. Häll över olja så att minst halva steken är täckt. Lägg på ett lock som sluter tätt eller täck hela formen noga med folie. Sätt in grytan eller formen mitt i ugnen på ett galler och låt den stå i sammanlagt 3 1/2 - 4 timmar. Vänd steken efter halva tiden. Låt den färdiga steken vila i minst 15 minuter innan den skärs upp och serveras, gärna på buffé eller tillsammans med någon potatisrätt och grönsaker. Använd den kryddiga oljan som sås. Tips! Steken går fint att göra någon dag i förväg och sedan värma i oljan i ugn före servering. ![]() ![]() ![]()
|
|