Lammkotletter i ugn

Att laga lammkotletterna i ugn brukar bli gott. I detta receptet får de sällskap av lök, äpple och morot i en buljong som smakar riktigt bra! Enkelt och rejält med mycket smak.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 stora lammkotletter
  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2-3 morötter
  • 2 fasta äpplen
  • 1 buljongtärning, grönsaks eller kött
  • (1 tsk citronsaft)
  • 1 krm rosmarin
  • svartpeppar

Gör så här:

Putsa köttet och skär några snitt i kanten på varje kotlett för att den ska hålla formen bättre när den steks. Låt gärna köttet ligga framme lite så det inte är kylskåpskallt.

Förbered grönsakerna: Skala och klyfta löken. Skala och skiva vitlöken. Skala och dela morötterna i bitar. Kärna ur och klyfta äpplena.

Hetta upp en stekpanna stor nog att rymma alla ingredienserna. (Vill du använda samma panna i ugnen så ska den vara ugnsfast.)

Stek kotletterna cirka 2 minuter på var sida på rätt hög värme. Lyft ur dem och lägg grönsakerna i pannan. Låt dem få lite färg.

Lös buljongtärningen i 2,5 dl vatten, tillsätt eventuellt citronsaft.

Lägg tillbaka kotletterna i pannan tillsammans med äpplen, morot och lök. Strö över rosmarin. Häll buljongen över kotletterna och sätt in i ugnen på 225 grader i cirka 12 minuter.

Strö svartpeppar över och servera rätten direkt från pannan tillsammans med ris, potatis eller bulgur.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

bakabullar.se

Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

kokasylt.se


Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

Småkakor i butikshyllan är ett sorgligt kapitel. Speciellt om det handla om fyllda bitar. Tillsatserna haglar och smaken lyser med sin frånvaro. Men det är lätt att göra egna mazariner. Smörjer du bara formarna noga kan du baka klassiska mazariner eller goda äppelmazariner utan större besvär. Oavsett om du river egen mandel eller utgår från mandelmassa får du bakverk långt godare än de plastiga butikskakorna.

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...