Lammkotletter i ugn

Att laga lammkotletterna i ugn brukar bli gott. I detta receptet får de sällskap av lök, äpple och morot i en buljong som smakar riktigt bra! Enkelt och rejält med mycket smak.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 stora lammkotletter
  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2-3 morötter
  • 2 fasta äpplen
  • 1 buljongtärning, grönsaks eller kött
  • (1 tsk citronsaft)
  • 1 krm rosmarin
  • svartpeppar

Gör så här:

Putsa köttet och skär några snitt i kanten på varje kotlett för att den ska hålla formen bättre när den steks. Låt gärna köttet ligga framme lite så det inte är kylskåpskallt.

Förbered grönsakerna: Skala och klyfta löken. Skala och skiva vitlöken. Skala och dela morötterna i bitar. Kärna ur och klyfta äpplena.

Hetta upp en stekpanna stor nog att rymma alla ingredienserna. (Vill du använda samma panna i ugnen så ska den vara ugnsfast.)

Stek kotletterna cirka 2 minuter på var sida på rätt hög värme. Lyft ur dem och lägg grönsakerna i pannan. Låt dem få lite färg.

Lös buljongtärningen i 2,5 dl vatten, tillsätt eventuellt citronsaft.

Lägg tillbaka kotletterna i pannan tillsammans med äpplen, morot och lök. Strö över rosmarin. Häll buljongen över kotletterna och sätt in i ugnen på 225 grader i cirka 12 minuter.

Strö svartpeppar över och servera rätten direkt från pannan tillsammans med ris, potatis eller bulgur.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Söndagsstek

Egen rostbiff

Skippa färdigköpt och laga från grunden. Egen rostbiff är lätt att lyckas med.

helgmenyn.se

Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

bakatårta.se


Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

Färskpotatis, späda salladsblad, gräslök, gräddfil… också matjessill. Ofta serverar vi sillen kryddad som den är men på några minuter kan du lätt variera smakerna på midsommarbordet. Blanda en god citronmatjessill som passar bra till potatisen. Gör enkel och klassisk matjeröra att servera på hårt bröd. Eller krydda snabbt med vitlök och chilisås… Bottna serveringsfatet med salladsblad, kall, skuren potatis och toppa med sillen. Eller gör en ljummen potatissallad med bacon och tomat – mättande som passar både midsommar och brunch dagen efter! Trevlig midsommar önskar pepparochsalt.se!

 sillrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...