Lammkotletter i ugn

Att laga lammkotletterna i ugn brukar bli gott. I detta receptet får de sällskap av lök, äpple och morot i en buljong som smakar riktigt bra! Enkelt och rejält med mycket smak.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 stora lammkotletter
  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2-3 morötter
  • 2 fasta äpplen
  • 1 buljongtärning, grönsaks eller kött
  • (1 tsk citronsaft)
  • 1 krm rosmarin
  • svartpeppar

Gör så här:

Putsa köttet och skär några snitt i kanten på varje kotlett för att den ska hålla formen bättre när den steks. Låt gärna köttet ligga framme lite så det inte är kylskåpskallt.

Förbered grönsakerna: Skala och klyfta löken. Skala och skiva vitlöken. Skala och dela morötterna i bitar. Kärna ur och klyfta äpplena.

Hetta upp en stekpanna stor nog att rymma alla ingredienserna. (Vill du använda samma panna i ugnen så ska den vara ugnsfast.)

Stek kotletterna cirka 2 minuter på var sida på rätt hög värme. Lyft ur dem och lägg grönsakerna i pannan. Låt dem få lite färg.

Lös buljongtärningen i 2,5 dl vatten, tillsätt eventuellt citronsaft.

Lägg tillbaka kotletterna i pannan tillsammans med äpplen, morot och lök. Strö över rosmarin. Häll buljongen över kotletterna och sätt in i ugnen på 225 grader i cirka 12 minuter.

Strö svartpeppar över och servera rätten direkt från pannan tillsammans med ris, potatis eller bulgur.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Påskgodis

Påskens bästa godis

Till påsk får vi släppa loss gottegrisen inom oss. Gör det med stil och laga syrlig citronfudge!

påskgodisrecept.se

Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

frukostbullar.se


Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

Mjuka bröd med god fyllning är tacksamt att kunna trolla fram på några minuter. Har du gjort en stor omgång piroger är det lätt att värma så många som det går åt. Och piroger är också bra utflyktsmat eller mellanmål.
Fyll pirogerna med din favoritfyllning: Vegetariskt med fetaost eller kanske veganska piroger med ris och lök?
Eller så lagar du en omgång klassiska piroger fyllda med köttfärs och ost. Den som vill ha riktigt smakrika piroger använder getost och gör piroger med chèvre. Snabbt, gott och hemlagat!

 helgmenyn.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...