Lammkotletter med tomatsås

Örter och tomat gifter sig fint med rustika lammkotletter. Enkelt och gott!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 stora lammkotletter eller 8 små
  • 2 msk smör
  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 500 gr krossade tomater (1 förpackning)
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 1/2 tsk dragon
  • 1/2 tsk basilika
  • 1/2 tsk timjan
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 8-10 coctailtomater
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Putsa kotletterna och låt dem ligga framme i rumstemperatur en stund så de inte är kylskåpskalla.

Under tiden gör du såsen:

Finhacka löken och vitlöken. Mjukfräs den några minuter i olivoljan på låg värme tills den är mjuk och fått lite färg. (Det är viktigt att löken får steka tillräcklingt länge och på låg värme, annars blir den inte mjuk.)

Späd med tomat, buljong, kryddor och vinäger och låt såsen koka samman på låg värme medan du steker kotletterna.

Hetta upp smör i en stekpanna och lägg i kotletterna. Stek cirka 2 minunter på var sida på medelhög värme. Sänk sedan temperaturen och låt köttet bli genomstekt. Vänd någon gång under stekningen.

Smaka nu av såsen med honung och svartpeppar. Skär tomaterna i halvor och lägg dem i såsen.

Lägg upp, salta och svartpeppra på kotletterna och servera dem med såsen. Eller lyft köttet ur stekpannan, häll såsen i pannan och låte den koka upp innan du lägger tillbaka kotletterna i såsen och serverar dem så. På så sätt håller sig köttet varmt och tar fin smak av såsen.

Servera med färsk pasta, bulgur eller couscous och grönsaker.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu

Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

kycklingrecept.nu


Pannkakor

Nyttig plockmat

Laga någonting nyttigt till helgen! Vad sägs om pannkakor?

Pannkakor brukar inte räknas till hälsokost och de som håller koll på kallorier undviker gärna dessa stekta läckerheter. Men det går faktiskt att laga riktigt goda pannkakor som är nyttiga och fungerar utmärkt till middagsmat. Byt ut helgens tacos mot pannkaksrullar med goda, mättande och nyttiga tillbehör!

Stek pannkakor med dinkel, havrepannkakor eller grahamspannkakor. Servera med grönsallad, ruccola, oliver, fetaost och marinerade kikärtor. Gör god vegetarisk aubergindipp till eller servera kycklingfilé i bitar. Yoghurt, cream fraiche eller tomatsås till och kanske lättkokt broccoli, majs och några rödlöksringar... En riktigt mättande och god pannkaka långt från den sockerstinna efterrättspannkakan med sylt och grädde!

God helg önskar pepparochsalt.se!

 pannkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...