Lammgryta med rotfrukter

En god lammgryta är aldrig fel! Fonden tar lite tid men grytan kan med fördel lagas en dag i förväg.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • Ca 1 kg lammframdel, med ben
  • 350 gram morot (5 st)
  • 2 gula lökar eller 1 gul lök och 6 schalottenlökar
  • 2 palsternackor
  • 6 lagerblad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör eller rapsolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk rårörd lingonsylt
  • svartpeppar
  • salt

Gör så här:

Bena ur köttet och skär i grytbitar. Skär en morot i bitar, klyfta en gul lök. Lägg benen, löken, moroten och två lagerblad i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt småkoka i två timmar. Sila från ben och grönsaker och kasta, spara fonden.

Skär nu grönsakerna och löken i bitar. Krossa vitlöken. Variera storleken, palsternackan kan med fördel strimlas och löken finhackas. Medan morötterna skärs i större bitar.

Hetta upp smöret eller oljan i en större stekgryta och fräs köttet så det får lite färg. Lägg i grönsakerna och låt steka på lägre värme någon minut.

Täck med fonden och fyll på med vatten tills grönsaker och kött är helt täckt.

Tillsätt lagerbladen, timjan och tomatpurén och koka upp. Låt nu grytan småkoka på låg värme i cirka 30-40 minuter.

Tag grytan från värmen och rör ner lingonen. Smaka av grytan med salt och svartpeppar. Varmhåll och servera med potatis, ris eller bulgur samt gärna en grönsallad och ett gott bröd!

Tips! Gör gärna grytan en dag i förväg och låt vila i kyl över natten. På så sätt kan du ha grytan färdig i god tid, dessutom vinner den gärna i smak om den får stå till sig lite.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

viltskav.se

Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

smulpaj.se


Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

Färdig glutenfri mjölmix behöver inte vara lösningen! Till brunchen smakar scones bäst, rykande heta. Vissa rätter är naturligt glutenfria, som risotto med smak av saffran. En krispig pizzabotten gjord på polenta räddar fredagsmyset och till efterrätt serveras förstås en tunn skiva lyxig chokladkaka tillsammans med grädde och färska bär...

 glutenfriarecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...