Lammrostbiff med potatis i ugn

Att laga lammet tillsammans med potatisen ger massor med god smak och är ett bekvämt sätt att servera allt i ett. Här smaksätter vi med pesto. En garanterad helgrätt som passar fint även på påskbordet!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 600 g lammrostbiff eller stek*
  • 2 msk smör
  • 8 schalottenlökar
  • 1 kg fast potatis
  • 100 g champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl pesto

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Putsa köttet och låt det få rumttemperatur. Värm smör i en stekpanna och ge köttet färg runt om.

Smöra en ugnsfast form, stor nog att rymma alla ingredienser.

Skala löken. Skala och finklyfta potatisen. Rensa och dela svampen. Blanda den, potatis och  löken med olivolja och salt.
Lägg blandningen i ugnsformen.

Vänd steken/ stekarna i pesto och sätt en termometer i den tjockaste delen av köttet. Lägg köttet ovanpå potatisen och sätt in i ugnen tills temperaturen är 62-65 grader.

Låt köttet vila några minuter innan den skärs upp och serveras tillsammans med potatisen och svampen.

*Du kan använda ett större köttstycke eller flera mindre. Om du väljer små stekar bör du förkoka potatisen några minuter i lättsaltat vatten innan den blandas med oljan, löken och svampen. Detta för att tillagningstiden i ugn blir betydligt kortare med mindre stekar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

vafflor.se

Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

glutenfriarecept.se


Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

Risotto som sakta koka samman är bekvämmat av högsta klass. Enkel att lyckas med, lätt att passa och framförallt lätt att variera.
Smaksätt risotton med fänkål och ruccola eller champinjoner och ärtor och du har en god vegetarisk rätt som fungerar både som huvudrätt eller tillbehör.
Laga risotto med klassiska smaksättare som bacon eller salami. Eller gör en kryddig risotto med timjan och paprika som ger smak. Ett perfekt tillbehör till både kött och fågel. Eller helt enkelt som den är – serverad med en god sallad och bröd!

 risotto.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...