Lammrostbiff med potatis i ugn

Att laga lammet tillsammans med potatisen ger massor med god smak och är ett bekvämt sätt att servera allt i ett. Här smaksätter vi med pesto. En garanterad helgrätt som passar fint även på påskbordet!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 600 g lammrostbiff eller stek*
  • 2 msk smör
  • 8 schalottenlökar
  • 1 kg fast potatis
  • 100 g champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl pesto

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Putsa köttet och låt det få rumttemperatur. Värm smör i en stekpanna och ge köttet färg runt om.

Smöra en ugnsfast form, stor nog att rymma alla ingredienser.

Skala löken. Skala och finklyfta potatisen. Rensa och dela svampen. Blanda den, potatis och  löken med olivolja och salt.
Lägg blandningen i ugnsformen.

Vänd steken/ stekarna i pesto och sätt en termometer i den tjockaste delen av köttet. Lägg köttet ovanpå potatisen och sätt in i ugnen tills temperaturen är 62-65 grader.

Låt köttet vila några minuter innan den skärs upp och serveras tillsammans med potatisen och svampen.

*Du kan använda ett större köttstycke eller flera mindre. Om du väljer små stekar bör du förkoka potatisen några minuter i lättsaltat vatten innan den blandas med oljan, löken och svampen. Detta för att tillagningstiden i ugn blir betydligt kortare med mindre stekar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se


Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

Pizzabotten, ost och ... tomatsås? Nej, på en vit pizza skippar vi tomatsåsen och får en riktigt krispig botten, penslad med olivolja. Potatis i lövtunna skivor tillsammans med vitlök och färskost blir en elegant, snabblagad pizza. Pizza ai funghi ska förstås toppas med en nypa torkad svamp och smörfrästa champinjoner som gör smaken mustigare. För den som är mindre vågad av sig går capricciosa alltid hem!

 bakapizza.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...