Lammrostbiff med potatis i ugn

Att laga lammet tillsammans med potatisen ger massor med god smak och är ett bekvämt sätt att servera allt i ett. Här smaksätter vi med pesto. En garanterad helgrätt som passar fint även på påskbordet!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 600 g lammrostbiff eller stek*
  • 2 msk smör
  • 8 schalottenlökar
  • 1 kg fast potatis
  • 100 g champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl pesto

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Putsa köttet och låt det få rumttemperatur. Värm smör i en stekpanna och ge köttet färg runt om.

Smöra en ugnsfast form, stor nog att rymma alla ingredienser.

Skala löken. Skala och finklyfta potatisen. Rensa och dela svampen. Blanda den, potatis och  löken med olivolja och salt.
Lägg blandningen i ugnsformen.

Vänd steken/ stekarna i pesto och sätt en termometer i den tjockaste delen av köttet. Lägg köttet ovanpå potatisen och sätt in i ugnen tills temperaturen är 62-65 grader.

Låt köttet vila några minuter innan den skärs upp och serveras tillsammans med potatisen och svampen.

*Du kan använda ett större köttstycke eller flera mindre. Om du väljer små stekar bör du förkoka potatisen några minuter i lättsaltat vatten innan den blandas med oljan, löken och svampen. Detta för att tillagningstiden i ugn blir betydligt kortare med mindre stekar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarberpaj

Fika med årets första rabarberpaj!

Våren är här och vi firar med en riktigt klassisk rabarberpaj!

Värmen är här och grönskan exploderar. I södra Sverige finns späd rabarber, lagom till årets första rabarberpaj!
Rabarber blev populär i trädgårdarna först när socker blev billigt nog för att allmänheten skulle ha råd att köpa. För rabarber kräver socker, och gärna vaniljsås eller grädde för att balansera den syrliga smaken.
Gör en klassisk rabarberpaj med smultäcke. Eller prova någon av alla varianter där rabarbern får extra smak – rabarberpaj med mandelmassa, rabarberpaj med kolasmak, kardemumma eller kanske en rabarberpaj med knaprigt havretäcke?
Oavsett vilken som är din favorit smakar den allra bäst ljummen, serverad i vårsolen!

 smulpaj.se

Pizza

Ny sajt!

Ännu en god nyhet i början på året: Pepparochsalt presenterar en ny sajt med bara pizzarecept !

bakapizza.se

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se


Hembakta bullar

Bulla upp!

Finns det något bättre än nybakta bullar? Baka mandelbullar med citron, häll upp ett stort glas mjölk och förgyll vilken dag som helst.

En svällande deg som doftar i köket skapar oundvikligen förväntningar. Med en slät vetebulle på fatet smakar ju kaffet alldeles extra bra...

Bullar går förstås att variera med många olika sorters fyllning. Chokladbullar passar den riktiga gottegrisen som hand i handske, men andra hävdar att den klassiska kanelbullen är bäst när det gäller. Vad tycker du?

 bakabullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Vegoparty

Vegetarisk som mättar. En riktigt matig vegosallad med massor av smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...