Lammrostbiff med potatis i ugn

Att laga lammet tillsammans med potatisen ger massor med god smak och är ett bekvämt sätt att servera allt i ett. Här smaksätter vi med pesto. En garanterad helgrätt som passar fint även på påskbordet!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 600 g lammrostbiff eller stek*
  • 2 msk smör
  • 8 schalottenlökar
  • 1 kg fast potatis
  • 100 g champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl pesto

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Putsa köttet och låt det få rumttemperatur. Värm smör i en stekpanna och ge köttet färg runt om.

Smöra en ugnsfast form, stor nog att rymma alla ingredienser.

Skala löken. Skala och finklyfta potatisen. Rensa och dela svampen. Blanda den, potatis och  löken med olivolja och salt.
Lägg blandningen i ugnsformen.

Vänd steken/ stekarna i pesto och sätt en termometer i den tjockaste delen av köttet. Lägg köttet ovanpå potatisen och sätt in i ugnen tills temperaturen är 62-65 grader.

Låt köttet vila några minuter innan den skärs upp och serveras tillsammans med potatisen och svampen.

*Du kan använda ett större köttstycke eller flera mindre. Om du väljer små stekar bör du förkoka potatisen några minuter i lättsaltat vatten innan den blandas med oljan, löken och svampen. Detta för att tillagningstiden i ugn blir betydligt kortare med mindre stekar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Smak av höst

Höstsmaker inför Halloween

Värm upp senhösten med rykande varm äppelglögg! Bjud in till en skönt avslappnad höstfest i helgen.

halloweenrecept.se

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se


Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

Vitt ris och pasta har fått allt större konkurrens de senaste åren. Couscous finns på många middagsbord, bulgur likaså. Vill du bredda smaken ytterligare, prova naketkorn, ett sädesslag som odlades och åts i landet många hundra år tillbaka. Odlas åter och hittas inte bara i hälsokostbutiken utan ibland även i mataffären. Gott i sallader, i brödbaket och som perfekt tillbehör till en hemlagad falafel eller vegoburgare. Passar utmärkt till svamp eller ugnsbakad aubergine.

 veganrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...