Lammgryta med svamp

God och mustig gryta som är lätt att laga till många. Här används benfritt kött och ingen fond behöver kokas. Snabbt och lätt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 600 g lammbog utan ben
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 6 stora champinjoner
  • 4 dl grönsaks- eller köttbuljong
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 dl grädde
  • ca 1 tsk salt
  • vitpeppar
  • olja eller smör till stekning

Gör så här:

Skala och skär lök och rotfrukter i stora bitar.

Putsa och skär köttet i halvcentimetertjocka strimlor.

Fräs köttet i olja eller smör i stekgrytan. Tillsätt lök och vitlök. Avsluta med rotfrukterna.

När allt tagit färg, blanda ned tomatpuré, paprikapulver, grädde och buljongen. Låt allt koka på svag värme i 20-25 minuter.

Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera gryta till ris, kokt potatis, potatisgratäng eller ett gott bröd och sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

vafflor.se

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu


Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

Med sin syrliga smak bryts rabarbern fint med sötma. Detta gör rabarberchutney till ett uppskattat tillbehör att plocka fram i vinter. Nu före den stora syltruschen senare i sommar kan vi ta oss tid att koka sylt på rabarbern - och av kryddor som kanel och vanilj lyfter smaken ytterligare! Den klassiska efterrätten kompott går också den att frysa in, men kanske vill vi helst äta genast med lite kall vispgrädde.

 kokasylt.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...