Marinerad lammrostbiff

Lammrostbiff är den översta delen av steken och en slags god ministek av lamm. Här lagar vi den av småstekar som marineras i citron och rosmarin.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 600 g lammrostbiff
  • 1 citron, ekologisk
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 schalottenlök
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • 6 rosépepparkorn
  • 2 msk smör till stekning
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk finhackad citronmelis
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här:

Putsa köttet.

Tvätta och skrubba citronen. Finriv/raspa skalet och pressa saften. Krossa vitlöksklyftan och skala och hacka schalottenlöken.Finhacka rosmarin och blanda allt med olivoljan. Krossa rosépeppar grovt och rör i.

Lägg nu köttet i en plastpåse och häll över marinaden. Knyt ihop och låt vila över natten i kylskåp.

Ta köttet ur påsen och skrapa av kryddorna. Låt köttet ligga framme så det inte är kylskåpskallt.

Hetta upp smör i en stekpanna. Bryn köttet runt omkring så det får fin färg.

Lägg köttet i en ugnsfast form och sätt en termometer i den tjockaste delen. Tillaga i ugn i 175 grader i 15-20 minuter till temperaturen är 65 grader.

Under tiden: Finhacka och blanda citronmelis, persilja, salt och peppar.

Vänd de färdiga stekarna i kryddblandningen, låt dem vila några minuter innan de skärs upp.

Servera med klyftpotatis, ris eller färsk pasta och gärna tomatsallad om det är säsong.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu


Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

Långjäst bröd i alla ära, men det är inte alltid man har tid att vänta. Använd form av något slag så blir det enklare att lyckas med bröden, även om du låter dem jäsa kort tid. Bröden får stöd under jäsningen och faller inte samman. Dessutom får du jämna bröd utan att forma dem…
Gott grahamsbröd eller nyttigt rågbröd passar i form, precis som det klassiska rostbrödet. Vill du snabbt ha ett lyxigt bröd till maten gör du lätt olivbröd eller ostbröd direkt i långpannan. Gott till många på snabbaste sätt!

 hembakatbrod.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...