Marinerad lammrostbiff

Lammrostbiff är den översta delen av steken och en slags god ministek av lamm. Här lagar vi den av småstekar som marineras i citron och rosmarin.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 600 g lammrostbiff
  • 1 citron, ekologisk
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 schalottenlök
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • 6 rosépepparkorn
  • 2 msk smör till stekning
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk finhackad citronmelis
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här:

Putsa köttet.

Tvätta och skrubba citronen. Finriv/raspa skalet och pressa saften. Krossa vitlöksklyftan och skala och hacka schalottenlöken.Finhacka rosmarin och blanda allt med olivoljan. Krossa rosépeppar grovt och rör i.

Lägg nu köttet i en plastpåse och häll över marinaden. Knyt ihop och låt vila över natten i kylskåp.

Ta köttet ur påsen och skrapa av kryddorna. Låt köttet ligga framme så det inte är kylskåpskallt.

Hetta upp smör i en stekpanna. Bryn köttet runt omkring så det får fin färg.

Lägg köttet i en ugnsfast form och sätt en termometer i den tjockaste delen. Tillaga i ugn i 175 grader i 15-20 minuter till temperaturen är 65 grader.

Under tiden: Finhacka och blanda citronmelis, persilja, salt och peppar.

Vänd de färdiga stekarna i kryddblandningen, låt dem vila några minuter innan de skärs upp.

Servera med klyftpotatis, ris eller färsk pasta och gärna tomatsallad om det är säsong.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

smakakor.se

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

morotskaka.com


Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

Mycket finns att vinna på att ta till vara så mycket av råvarorna som möjligt. Både för plånboken och miljön. Men också för att det finns så mycket god mat du lättast gör på rester! Lagar du en riktigt god helstekt kyckling till helgen och serverar den med gräddsås och rotfrukter har du en fantastisk söndagsmiddag. Prova vårt nya recept med härlig fyllning av champinjoner, krutonger och vin som får både smaklökar och ögat att jubla… Det som blir över använder du till nya, goda rätter dagen därpå. En god kycklinggryta är snabbmat med mycket smak. Till en paj, sallad eller pasta är kall kyckling utmärkt. Och vill du ta tillvara hela kycklingen provar du att koka fond på resterna och göra en mustig kycklingsoppa med potatis och rotfrukter. Så mycket gott av ut av bara en rätt! Ett gott tips: Välj kravmärkt kyckling så gör du bra för djur, miljö och smaken!

 kycklingrecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...